Boekpresentatie H. J. Hunter – ONCE UPON A TIME


Zondag 5 maart 2023 om 15 uur in ZLDR Luchtfabriek

ONCE UPON A TIME is de titel van een indringend en zeer mooi fotoboek van Henk J. Hunter, een fotograaf die gefascineerd op zoek ging naar het postindustriële hart van West-Europa.

Hunter brengt landschappen, industrieel erfgoed, maar ook mensen en interieurs van woningen en ontmoetingsplaatsen. Het verhaal begint wanneer de steenkool- en staalnijverheid er mee ophoudt en mensen er ondanks alle uitdagingen toch het beste van (moeten) maken. Alles speelt zich af in het grotere Europese industriegebied waar ook onze Belgisch Limburgse Mijnstreek toe behoort. De wereld neemt afscheid van vervuilende industrie en kolen voor het opwekken van energie. De 95 beelden laten zien wat de impact kan zijn op een gebied en haar bewoners als de grote industriële bedrijven sluiten en de lokale economie zichzelf opnieuw moet uitvinden.

ONCE UPON A TIME is een bijzonder relevant boek, want dit hele gebied kent naast problemen ook schoonheid en veel kracht. H.J. Hunter leert ons daar naar kijken. En wij kunnen met de uitdagingen verder aan de slag. Daarom is ZLDR Luchtfabriek de juiste plaats voor een ontmoeting met deze geëngageerde en onderzoekende fotograaf.

Op zondag 5 maart om 15 uur worden het boek en zijn maker voorgesteld in een kort vraaggesprek met H. J . Hunter, CC MUZE en vzw Het Vervolg. Een mooi deel van het werk zal tentoon gesteld worden tot einde maart. DE toegang is gratis en we bieden een drankje aan. ‘Le verre de l’ amitié’, zoals onze Waalse collega’s dat noemen.

Het boek zelf zal te koop zijn in ZLDR Luchtfabriek aan de balie of te bestellen via deze bestel-link: https://www.hjhunter.photography/bookshop (en dan wordt er door de fotograaf let plezier een opdracht in geschreven!)

Als het even kan aanmelden bij: paul.boutsen@hetvervolg.org of via de link van CC MUZE

*NEWS* – TRIAGE, De kolenwasserij van Beringen – monument voor de toekomst

De kolenwasserij is het kloppende hart van de voormalige mijnsite in Beringen. De uitdagingen om een nieuwe toekomst te vinden voor dit uniek stukje industrieel erfgoed zijn groot, en de toekomst van het beschermde monument onzeker.

Vanaf vrijdag 18 juni tem 1 augustus 2021 is de fototentoonstelling ‘Triage’  te gast in het industriemuseum te Gent.
Tien nationale en internationale fotografen werpen een licht op het behoud en de herbestemming van dit indrukwekkende mijnpatrimonium. Met meer dan 120 foto’s van kolenwasserijen in binnen- en buitenland voeden ze het debat over dit erfgoed. Welke toekomst is er voor de kolenwasserij?

Ontdek in de fototentoonstelling het werk van Bernard Bay, Gérard Detillieu, Harald Finster, Fabienne Foucart, Marco Antonio Hernández Badillo, Clemens Schuelgen, Bart Vanacker, Leo van de Kleij, Danny Veys, Vincent Vincke.


Deze fototentoonstelling is een samenwerking met Patrick Viaene, Bart Vanacker (tijdreizen.eu) de experticel ETWIE en vzw Het vervolg.


Het boek bij de expo
Bij de fototentoonstelling hoort het boek ‘TRIAGE de kolenwasserij van Beringen – Monument voor de toekomst’, uitgegeven door Het Vervolg vzw. De uitgave telt 198 pagina’s en is te koop op deze website of in het industriemuseum te Gent.
‘TRIAGE’ vertelt het verhaal over het verleden, heden en de toekomst van de kolenwasserij, niet alleen in Beringen, maar in een internationale context.